Craig Thomas Discovery Visitor Center at Grand Teton National Park

2007 23,000 GSF Bohlin Cywinski Jackson
Civic Moose, WY
Exterior & Landscape  
Awards & Honors 2010 European Center for Architecture & The Chicago Athenaeum, Green Good Design Award
2009 AIA Seattle, Honor Award
2008 AIA Pennsylvania, Silver Metal
2008 Chicago Athenaeum, American Architecture Award
2007 AIA Northern Pennsylvania, Award of Excellence
2007 Wood Design Awards, Honor Award
Moose, WY
Bohlin Cywinski Jackson
23,000 GSF 2007
Civic
Exterior & Landscape
Awards & Honors
2010 European Center for Architecture & The Chicago Athenaeum, Green Good Design Award
2009 AIA Seattle, Honor Award
2008 AIA Pennsylvania, Silver Metal
2008 Chicago Athenaeum, American Architecture Award
2007 AIA Northern Pennsylvania, Award of Excellence
2007 Wood Design Awards, Honor Award

The Craig Thomas Discovery and Visitor Center is located at Grand Teton National Park’s southern border, educating guests as they enter the 310,000 acre preserve.

The exterior lighting was influenced by RDG's first visit to the undeveloped site. Observing that one was able to walk the grounds by the glow of the Milky Way, and that the nearest street light was fourteen miles away, RDG removed all visible light sources in order to preserve visitors' night vision. This included maintaining lower than average light levels to be mindful of the dark sky country. To illuminate the building, light is reflected off of architectural surfaces: arriving at night, one can only see the warm glow of the exterior wood wall underneath the courtyard's overhang.

The building’s entrance opens to a large gathering space with a fireplace and soaring views to the Tetons in the background. General lighting is provided with discreet track fixtures detailed along the ceiling’s exposed beams.  Accent lights highlight the architectural features throughout the sustainable building. 

Early design daylight studies aided in optimizing the west-facing curtain wall, where photosensors are linked with the dimming system to conserve energy and maintain consistent light levels with the changing of days/seasons. Additional areas include the director’s room; a multi-purpose space for films, lectures and events; a gallery for changing exhibitions; and the bookstore which supports the park’s programs.